Thursday, October 28, 2010

Alamak Kenapa Boleh macam ini?

Wah berhabuk sudah nie blog,lupa kasi bersih...tu cleaner pun sudah letak jawatan sbb 3 bulan x kena bayar gaji....ada sudah labah-labah labah,lipas,giuk suma.....huh!....
Bz betul lah tym praktikal nie...Memang tym praktikal nie org cakap kunu2 yang keja sudah betul tapi gaji saja beza da....belum layak dapat gaji walaupun keja suma sama saja...hihi
2 minggu lagi mau final exam sem 5,wow x sedar owh di sini..pejam celik tidur makan keja makan tidur sudah berbulan-bulan di sini..sandakan..ish2...tahun depan iaitu sem 6 sem last b4 keja...w.o.w...kadang2 x sabar tapi takut juga ilmu yang ada belum cukup untuk bergelar staf kesihatan,masih muda jadi mst bljr lah kan....ish3...
aduh buka blog tapi x tau apa mau ditulis,apa mau diceta..ntah lah labu....
nanti lagi lah sa p menconteng d blog nie....klu ada ceta uda baru lah bercerita...hehe

Tuesday, August 10, 2010

Praktikal Yang Terlalu Busy!!!

Sebulan lebih sudah di sandakan....wah....gila lah...Memang untung dapat praktikal di sini,setiap hari memang ada saja aktiviti....badan saja mau tahan mau ikut ka tidak...

sem nie berat betul disini...kena lantik pulak jadi Pengerusi promosi kesihatan.....adessssssssss.......sakit2....banyak keja....pastu setiap aktiviti mesti mau laporan....kadang2 timbul keluhan dalam hati yang terlalu namyak keja,jerawat makin bertambah,kulit semakin gelap....tapi orang kata tym praktikal sangat penting untuk persediaan memasuki alam perkerjaan....sem nie mcm terlalu singkat dengan skg masuk bulan puasa sudah....ingatkan masa puasa nie makin sikit keja mau dibuat...wah,tau2 semakin banyak pulak.....

1) Operasi kebersihan Bazaar Ramahdan
2) Operasai penguatkuasaan rokok Bawah 20 Batang
3) Aedes survey( Outbreak lagi...huhu)
4) Pemantauan pembinaan tandas oleh penduduk kg...
5) fogging


Wah...belum lagi masuk projek promosi kesihatan tu....sandi2....tapi tepa2....1 tahun saja bah nie mau belajar pasal keja IK.....kan...huhu...


jarang2 nie dapat update blog...adeh....sandi.....

Wednesday, July 7, 2010

Cerita itu....Di masa lalu ku...

Daya ingatan seorang budak amat terbatas jadi kadang-kadang dia hanya akan mengingat yang teruk dan yang paling seronok saja...begitu juga dengan saya yang mempunyai kenangan yang sukar untuk dilupakan....

Ketika sia berumur 4 tahun hanya 1 perkara yang sya ingat iaitu di hospital papar..sa dapat seorang adik lelaki tapi kegembiraan itu hanya seketika sebab dia terpaksa diserahkan kepada seorang perempuan yang boleh saya gelar 'kazen' sebab bapa dia dengan bapa saya adalah adik beradik.Mum sama dad tidak mahu beri kepada dia tapi dia dipaksa dan terus dipaksa...tidak tahulah apa yang boleh mencairkan hati kedua oran tua ku itu tapi yang saya tahu mum penah ckp mcm nie 'biarlah bha adik ko di sana tu,bukan juga lain orang lagipun kakak kau pun tiada anak kan jadi mungkin senang sikit da belajar semua tu nanti'....saya tahu yang mum ckp begitu untuk kesenangan adik ku itu dan juga untuk menyenangkan hatinya...selepas itu dad selalu aku nampak muram tapi tidak berpanjangan sebab mungkin dia tidak mahu tunjukkan yang dengan kami kesedihan yang dia rasai...Seingat sya hanya itulah yang mampu diingat oleh budak berumur 4 tahun...dan....

Ketika aku berumur 5 tahun...Perkara yang aku ingat ialah kami mempunyai ladang markisa yang sangat besar dan macam biasa...budak 5 tahun yang baru mahu belajar dengan persekitaran p tangkap 1 lebah besar warna hitam yang orang kampung kami panggil ' bongging'...x semua ada sengat tapi mungkin nasib sa buruk betul tu dan sa kena sengat...alamak...double bha sa kena....kena sengat dan kena marah...haha....terus x dapat tido malam...kcian mum....hihi...

Umur 6 tahun paling banyak sa ingat...mungkin kerana otak sudah maju sikit...haha...masa itu sa belum layak ke sekolah lagi sebab kan darjah 1 mesti 7 tahun dan tadika pula jauh betul dari rumah...mum byk keja pastu dad keja d sekolah...bila kakak2 dan aabang pergi ke sekolah tinggal sya lagi d ruma dengan nenek...nenek yang jaga sa...sa paling rapat dengan da sebab bila da pegi kedai mesti da kasi beli sa aiskrim 20 sen yang ada kacang merah...hihi...setelah seminggu bermula persekolahan tiba2 satu hari kakak yang tua satu tahun dari saya tidak mahu pergi ke sekolah...dia cakap ada cikgu selalu kacau dia nama da cikgu jackson terus mum pujuk dia dengan berkata 'sudalah nangis tu,nah ko sekolah sama c tongilu(nama sa d kampung)...'....tidak banyak cakap dan menurut arahan terus saya ikut kakak sya ke sekolah dengan mengunakkan baju lama abang saya....haha...1st day d sekolah memang janggal sebab saya yang paling muda di dalam kelas...tapi ada 1 cikgu yang saya takut iaitu cikgu ignatius,da selalu angkat saya sebab sa kecil betul...pindik lagi...haha...ada satu hal yang sa bangga dengan diri sya masa tu ialah masa exam saya bukanlah orang yang mendapat tempat terakhir...haha..

Tahun 1-6

wow...perkara yang sukar dilupakan kerana berlaku banyak perkara samada pahit atau manis...jadi ketua murid dalam kelas...haha...boleh dikatakan masa itu tidak pernah 'skip' untuk ke sekolah dan aktiviti yang sa suka di awal pagi ialah bila cikgu awang putera datang,dia akan panggil saya d depan kolam dan baca sifir lepas itu kalu saya dapat..dia bagi 20 sen...hahaha...masa darjah 1 sahaja semua sifir saya hafal dari sifir 1 sampai 12....itu kerana 20 sen setiap hari...haha...banyak yang berlaku masa saya d tahun 1...pernah kena ketuk jari guna pemadam papan hijau yang kayu tu( sakit betul) pastu pernah kena kurung...haha...tapi tahun 1 jugalah paling mantap sebab saya dapat tempat pertama dalam peperiksaan...haha...

Tahun dua ada pertambahan pelajar sebab ada 3 orang dari tahun dua itu sebenarnya sama umur dengan kami ertinya bertambahlah saingan dan memang diduga yang peperiksaan akhir tahun saya hanya mendapat tempat ketiga dengan kalah kepada dua budak perempuan..Nasib masa itu belum tau lagi stress...yang kompom dapat juga hadiah...haha....paling ditakuti masa tahun dua cikgu jalani sebab dia selalu ketuk papan hijau guna rotan dan suruh kami teriak kuat2 apa yang dia ajar dan ayat yang sa x ble lupa 'this is ruler'...1 sekolah bha dengar...haha...

Tahun 3 macam lembap saja tapi 1 yang x ble dilupakan ialah kena rotan oleh cikgu azmi...memang pasang dendam terus...haha...budak2....hehe...

Tahun 4...apa yang siok?...masa science mesti berdiri atas meja lepas itu jawap soalan n sapa2 yang tidak dapat jawap akan kena cubit...itulah cikgu awang harris...haha...garang bos sebab penolong kanan 1 bah tu...hehe...

Tahun 5 tidak banyak kenangan yang sya masih ingat sebab macam lembap jak nie...haha

Tahun 6

Jawatan penolong ketua pengawas...w.o.w....ble rotan2 budak2 p pungut samapah...haha...garang lepas tu tulis nama orang yang lambat sampai...haha...banyak kuasa tapi 1 yang saya x puas hati...ketua pengawas mesti perempuan...huh!!..pa ble buat...ehe....Perkara yang selalu dilakukan masa jadi senior di sekolah ini ialah jadi tukang masak lepas tu jadi tukang kebun...masa itu pandai sudah potong rumput(tiada tukang kebun jadi potong sendirilah)...kami selalu escape kelas English sebab malas dengar ceramah cikgu maidol....hehe....

Banyak cerita yang teda di dalam...bukan kerana tidak penting tapi sukar untuk dijelaskan...haha...

Bila balik kampung dan jumpa cikgu2 di tengah jalan mesti timbul rasa rindu dengan ejekan mereka dan yang pali teruk kami kena ada 1 cikgu nie da suruh kami ke pejabat untuk minum kopi saja tapi dalam dia kicap.....haha...nasiblah sya x kena sebab kawan sa minum dulu...hik3.....

Aie panjang pula nie...haha....aku kaini...haha...

Tuesday, July 6, 2010

My word

Monday, July 5, 2010

Pusat Latihan Amali Sandakan

P.L.A sandakan menjanjikan kelainan kali ini....semua kerja hanya dipantau oleh penyelaras tapi semua kerja dilakukan sendiri oleh pelatih....dari segi surat menyurat dan menelefon kepada jabatan semuanya dilakukan sendiri oleh pelatih....

apa kata mereka?

A: Memang ada penat sikit tapi menguntungkan...

B: Ia lebih diingati dengan melakukannya sendiri...

C: Cubalah untuk belajar berdikari

D: Tugas sebagai PPKP bukan senang jadi belajarlah selagi ada peluang...


Mantap.....setakat ini tiada keluhan daripada PLA sandakan...hehe....harap2 kami dapat menjalani praktikal selama 1 tahun ini dengan jayanya...

'Kami Sedia Membantu"

Saturday, July 3, 2010

World cup!!


World cup memasuki saingan suku akhir...malam nie germany vs argentina n spain vs paraguay....skg pksa sokong spain jak bp fevret team iaitu england sudah kuar....ahakz....sa rasa final untuk world cup kali nie ialah belanda vs spain....mcm?....rasalah...ehe....

Thursday, July 1, 2010

Praktikal Tym!!!

Kali ini bulan julai bukan d sarawak lagi tapi d sandakan......Huh! 1st tym p sandakan mmg excited + nervous jga...ahakz.....sampai jak d ostel...alamak...matilah juga ruma...terus berfikir bha kejap...Betul ka nie tempat nie.....?????

Nah d mana lagi Kel...aduiyai...punyalah kotor nie rumah...sakit oh....X tau oh mau ckp mcm mna...

Semuanya akan sa salahkan senior kami iaitu DKP 10/07.....mau posting sudah tapi perangai mcm bukan orang kesihatan....berpegang dengan tradisi yang setiap yang akan datang mesti membersihkan rumah dan ketika habis mesti mengotorkan rumah nie balik....BODOH!!!!!!...

kamu la 2 manusia paling bodoh.....Bagus kamu x payah jadi orang kesihatan...bikin malu saja....ntah apa yang dorang belajar d sini...aduiyai...teruk bha perangai....

Nie ceta pasal OJS....=>
Mantap...memang betul2 serius tapi boleh buat lawak juga....pendek kata,memang kami akan susah juga dalam 1 tahun d sini tapi boleh dikatakan semua kami yang ada d sini sangat suka dengan cara beliau....wow...ok bha da...ayat mantap da

'kalau dengan saya senang saja,kamu kasi senang saya n saya kasi senang kamu'...mantap....!!

Tuesday, May 25, 2010

Kawan yang menjadi Lawan!!

Wakaka...lama x jual ubat d blog terkiut nie...ahakz....

Sibuk dengan latihan sukan untuk wakil jabatan kesihatan negeri sarawak....huhu...

Masa latihan masa itulah juga tekanan...habis exam ingatkan bolehlah fokus jak dengan sukan....

Macam besa adat2 sukan nie....mst ada juga cewek2 yang cute ikut....haha...dalam aty teda pun niat mau mengurat...aduiyai....sorylah....bukan apa tapi...sa anggap suma dorang 2 rakan2 seperjuangan....

Rapat bukan beerti suka dan bukannya mahu mengurat...haha...lucu nie...dianggap sebagai pesaing...ya ka?....suka ka...wakaka....tension dengan sikap menunggulkan diriku ini...nasiblah kewujudan orang yang layak dipanggil sahabat atau teman....

percayalah itulah kawan...ia boleh menjadi sahabat tetapi paling besar kemungkinan adalah menjadi lawan...cubalah mentafsir dengan lebih tepat lagi....

Aku suka dengan keadaanku begini....percaya yang tuhan ada rencananya sendiri dalam kehidupanku ini...dia sentiasa memberi godaan dan cabaran dalam kehidupan tapi itu hanyalah untuk mengingatkan kita yang dia merindui kita dan mahu kita terus setia kepada dia....

Lihat dan pandang...jangan cakap,jangan berfikiran negatif....tetapi....lihat,pandang, dengar,tafsir dan berfikirlah sebagai seorang dewasa....Otak merupakan anugerah terbesar tuhan...lutut juga merupakan anugerah tapi gunakan lutut mengikut fungsinya sendiri tanpa melibatkan 'beliau' dalam hal kerpemikiran...haha.....

aku bukan yang terhebat di mata manusia tapi aku percaya yang aku sangat2 hebat di mata tuhan....thankz god...

Happy ending!...( utk smile)

horayyyyyy!...sa ada new nephew...peace...

Wednesday, May 12, 2010

Banyak bha sa maw ceta daa nie....huhu..

Exam lepas sudah....byk betul maw d kasitau nie blog tp ketiadaan yang mencukupkan...klu buat yang men draft2 nga x sma idea yg kuar...haha...

Bisuk suma kawan2 sia balik sudah dii....ada sudah yang balik pagi or petang nt....i gonna misshh u oll guys....


kelmarin...

1st tym nie p men boling.....
muka jakun2 nie bp mmg 'tangan bangku' betullah....asal game melibatkan tangan mmg x ble...susah mau masuk...hehe.....1st tym pigang 2 bola boling...haha...sekali main nga buli2 juga sa pulak nie....ad bakat terpendam kali...nie mesti effect yang selalu baling kelapa sana kampung...hehe....

malam....

dinner dkp 11...last dinner....jadi tukang panggang...memvolunteerkan diri daa ngan sekalinya tengah-tengah memangang 2 hujan turun...nasib2 poh d bawah pokok...dapat juga kunu kaver2 ckit...1st tym nie memanggang tym ujan.....hehe....masak juga bha...hehe....sioklah 2 malam....ada nyanyi2...sumazau2....addeh...terasa kehangatan kaamatan walaupun x dapat p kaamatan nt...hehe....tepa2...sa cari pengalaman dulu jadi wakil sarawak....sia harap dapat gold juga nt....sama maw break record nt....wajib tau 2....klu x...sia2 saja sia x pigi kaamatan nie taun....urang penting d kg lagi nie...haha....

bisuk...stat sudah sa latihan...huhu.....dari pagi sampai petang latihan saja....eppeknya nt

1) kulit semakin itam(panas bha sarawak)
2) sakit2 badan
3)panat saja
4) talapas kaamatan
5) lambat balik sabah....
6) masa untuk on9 kurang...haha......modop2(tidur)...

Saturday, May 1, 2010

Cinta itu Membunuhku!!!

yucks!!..Ahakz....ehe...

3 hari lagi maw exam tp sia mc lg dlm mood malas maw study...ada juga bca2 sikit2 nga sama juga nie lupa lg balik...huhu...

Tengah2 bizi2 maw study+ on9....beszfren selalu mengkolkan hpnya kp hp sa untuk ber'connect'...hehe...

Fb Tempat 'jejak kasih'...tu lah kwn sa ckp bp da jumpa FB sa...beszfren sia yang lama menghilang n x num pun untuk kontek sbb hp sia kana curi( ada bha sa kc ceta 2)...

MyBeszfren(Ranau) { identiti terpaksa dirahsiakan}....Kol sa tym sa tgah study iaitu jam 2 pagi...adedeh...heran nie....sa igt knp,sklinya da meluah ngan sa yang dia baru 'break' sama gf da yang sudah kapel selama 8 tahun...punyalah sa kesian dengar...sa jadi pendengar setia dia...Byk sudah da buat utk 'perempuan' itu...Plan maw mengikat tali pertunangan pada hujung tahun ini tidak kesampaian...1 hal yang dia hampa betul...dia kena tuduh curang...( aie x alasan lain ka?)...

My second story...

Kawan yang kira baru tahun ini kenal dan baru beberapa hari rapat dengan sa bagitahu sa yang da jatuh cinta dengan seorang gadis tapi terpaksa memendam rasa sebab tidak mempunyai peluang pun untuk meluahkannya...sekian lama dia memendam...mengajak keluar...langsung tidak diberi peluang...( apa juga kurang da?...heran owh pompuan itu)...knp x bagi peluang untuk da ckp kan...kan bagus klu da dengar dulu then klu da x suka,juz bagitahu jak lah...kan...

Dalam 2 hari ini aku dijadikan tempat meluah perasaan...kesian dgar dorang ckp......Ketawa pulak dengar yang kawan ckp yang sa jadi 'perunding cinta' sudah...haha...sandi bha...

Cinta?????

X tahu apa yang ada...

Lelaki......

Tahukah mereka menghargai cinta?????

Pompuan

Paras dan rupa x akan menunjukkan perangai dan diri sebenar mereka..


Love......


Kenapa wujudnya cinta kalau ia bukan sesuatu yang membahagiakan bagi sesetengah orang....
kenapa semua orang memerlukan cinta?...
Apakah nilai kesetiaan seseorang dalam percintaan?
Mulut yang berkata tidak mungkin dengan keikhlasan...
Adakah diri akan sedia menerima cinta itu setiap masa....

Cinta tuhan kepada umatnya tidak pernah kurang tapi kenapa manusia tidak dapat berbuat begitu??????????
Mereka tidak sempurna tapi mereka mempunyai akal dan fikiran...

LOVE YOURSELF!!!...


Nah kan kuar ayat sastra Fom 5 sa...hehe....show ur love!!!

THEY NEED,THEY WANT THEN THEY SAY 'I LOVE GOD BECAUSE I KNOW GOD ALWAYS LOVE ME'...



Tuesday, April 27, 2010

Miss mY Home...!!

Monday, April 26, 2010

Apa sa fikir tu...???...trouble2...

Sejak semalam fikir benda 2 saja then sampai temimpi-mimpi nie...harap-harap apa yang dimimpikan semalam memang betul2 terjadi....

Fikir pasal Praktikal yang akan bermula pada julai nanti...tidak pun teingat pasal final yang akan start minggu depan....perkara yang bermain di fikiran si kawan.....

#adedeh...TIADA kawan maw pegi church!!!!!!....

dugaan ka nie tuhan????...

seramai 11 orang lelaki tym Praktikal nanti dengan 5 orang budak kristian,5 muslim then 1 buddist....x maw cakap pasal 4 orang lagi budak kristian yang len bp dorang bezfren sa tp sa mmg x kawan maw p church.....

harap2 akan ada nanti....semalam bermimpi yang Quarters ngan church tu berdepan jak....betul ka?????????????...x taw pulak....

Geng p church( itus n hery)...dua2 budak ranau kena praktikal d kk....

Skg maw fikir pasal.......
1) final exam sem 4(STUDY !!!!)
2)Family day dkp 11/08
3)latihan pusat(2 weeks...-mengejek sudah dorang sa lambat balik...arhhhhhh)
4)sukan kementerian kesihatan(Terengganu)
5)Balik sabah
6)Kaamatan(klu sempat)
7)Praktikal!!!

7 things,7 eleven!!!!!!.......

Blank....Rasa Down utk Ambik Final eXam...!!

Arinie byk btul kejadian yang x diduga berlaku...dr perkara yang kecil trus p yang paling sandi....Start dari assigment yang sia lupa2 sudah tiba2 maw submit petang nie juga trus kelam kabut...nasib sikit jak...then datang lagi Sir is tym lunch d kafe(Erm tolong hantar slide show(hard copy ngan soft copy) promosi kesihatan yer petang nie dan assigment yang saya beri juga...)
adedeh....x dpt lah tido nie...apa leh wat...nasib sikit jak...slide show tia payah risau...pilip kan ada...hehe......Tiba2 pulak c penghulu sem 4(ustaz) balik2 p salam mcm ada jak yang x kena...pastu ckp tahniah lah....knp pula budak nie sot sudah...????????

jam 2...sir syed masuk untuk CDC...adeh...mula2 tym yello fever 2 ok lagi...sekalinya dorang ckp sir nizam maw masuk untuk bagi tahu tempat PLA...ustaz pulak senyum2....mcm len jak da....topik Filariasis mcm x berminat sudah padahal Maw final sudah....Arh...harap2 mc kekal d lahad datu....god help me....

jam 4.30.....sir syed habis then masuk sir nizam.....hati btul2 x rasa bgus...mula2 kunun da kasi senarai 2 suma PLA d sabah sama sarawak pastu da padam L.D sama SRI aman..dengan alasan 2 tempat maw kena reovate,,,,,arh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.......
sia dapat SUN-DUCK-KHAN......mmg ok lah dr dapat K.K...

Itus(my besfren dr ranau)...dia dapat d K.K...pksa len geng sudah nie....tp itu sia x bpa kesah bp kan tym 2 maw bljar mcm mna maw keja nt....kan2.....tapi sia butul2 x puas aty yang L.D kena tutup....arh...!!!!!...sa maw btul sana L.D bha...sbb:

1) ada sist sama bro in law sa d sana
2) sist sa maw melahirkan anak sudah...(sia maw jadi tukang jaga...)
3) bajet senang maw urus...klu x duit balik jak sana uma sist...
4) sa terlalu rapat sama 2 sist sa( ada kaitan ka nie??...)
5)X PLA yg syok dr sana bg sa...

huhu.....pa leh wat...x dapat sudah...apalah nasib c Labu-Labi....

SUN-DUCK-KHAN!!!

1) suma geng ada sana(futsal,game,jajal2 pun sana,gud boy pun sana)...
2) Nah....Ada c azizi( Anak x -ketua Ik sabah)...mst byk aktiviti juga 2....
3) ada juga org yang sia x ngam d sana....(sudahlah kuat memanas...klu tecampur lagi...huhu)
4) Geng Attchment d kk bergabung d sandakan....


BULAN 7 D SUN-DUCK-KHAN!!!!!!!!

Thursday, April 22, 2010

Rod Stewart Atlantic Crossing (1975) I Don't Want To Talk About It (Danny Whitten, 1977)

I Can Tell By Your Eyes That You've Prob'bly Been Cryin' Forever,
And The Stars In The Sky Don't Mean Nothin' To You, They're A Mirror.
I Don't Want To Talk About It, How You Broke My Heart.
If I Stay Here Just A Little Bit Longer,
If I Stay Here, Won't You Listen To My Heart, Whoa, Heart?

If I Stand All Alone, Will The Shadow Hide The Color Of My Heart;
Blue For The Tears, Black For The Night's Fears.
The Star In The Sky Don't Mean Nothin' To You, They're A Mirror.
I Don't Want To Talk About It, How You Broke My Heart.
If I Stay Here Just A Little Bit Longer,
If I Stay Here, Won't You Listen To My Heart, Whoa, Heart?
I Don't Want To Talk About It, How You Broke This Ol' Heart.

If I Stay Here Just A Little Bit Longer,
If I Stay Here, Won't You Listen To My Heart, Whoa, Heart?
My Heart, Whoa, Heart.

Friday, April 16, 2010

Minggu yang semakin sikit???


B4 start merapik sempat lagi bingung nie...ketiadaan tajuk....hehe...

Eto dia!....bpa ari lagi d kolej???????????????
klu sa ada lagi 1 bulan tapi untuk sama2 ngan kwan2 1 kelas 2 memang tinggal 2 or 3 weeks lagi...huhu...sadey nie kc tinggal dorang...rapat sudah betul....betullah apa kata orang yang setiap pertemuan akan ada perpisahan...(Ayat?....betul ka sa nie???)...arh pedulikan ngan ayat skema...

minggu depan....
Perkara yang berlegar-legar d otak nie is 'Dinner'...wah...last dinner nie...mcmlah 2 nt klu time praktikal arh....maw hujung2 sem nie byak yang ckp ngan aku ayat2 bgnie...

'Mesti kau akan rindukan aku nanti kan clarenz'..

Ya itu sudah tetap,pasti dan berpencen...i gonna mish u oll guyz...

Sambung semula pasal dinner...adeh...x taw apa maw dipakai nt....igt maw pkai simple jak lah nie kali...huhu...

EXAM!!
x lama lagi...exam akan bermula...adeh...subjek byk blum complate kna ajar pastu assigment semakin bertambah...habis 1 tambah 2....(masih juga x sedar2 nie...mc juga pemalas...)..
adeh...

SABAH????
skg malas maw ckp pasal balik sabah...lama lagi maw balik....
lepas exam nt kena training lagi untuk sukan kementerian kesihatan d terengganu
tarkh sukan(28/05-31/05)= tarikh paling teruk di dunia...





Tym kaamatan bha dorang buat...adui....apa leh buat...nanti tym sukan d sana sa p pasang lagu kaamatan pastu sa bawa dorang menari sumazau...hehe...


Wha...langadon(windu) betul sama kg...mst Jadi sarang spiderman sudah 2 bilik 2...hehe...5 bulan x balik...WAUUUUUUUU....gilak.....tahan2 saja nie...wlupn menyesal x balik tym cuti mid sem nie....huhu...


Monday, April 12, 2010

B4 Jalan p travelling!!!

Malam sebelum travelling d lundu @ london untuk buat promosi kesihatan......Plan untuk mengenakan kawan yang akan menyambut hari jadinya yang ke 22.....matai...semua zombie2( yang pernah kena siram) berkumpul untuk menyiram beliau...tepung x dibenarkan memandangkan c kawan yg hari jadi ada allergic d badan beliau....tepat jam 12 malam...suma zombie2 berkumpul termasuk sia yang belum diiktiraf menjadi zombie kerana belum lagii merasa tepung dan air...pernah sekali gue dikejar zombie...keluar bha 100 meter...haha...oleh kerana belum lagi kena dan mereka berjanji walaupun tarikh lahir pada bulan 12 tapi memandangkan last sem sudah maka sapa2 budak jajal d kelas maka akan tetap kena...di kelas...satu2nya budak jajal yang belum terinfeksi adalah gue...malam ini rasa sangat x sedap hati....namun begitu,betullah kata2 org yang,gerak hati selalunya betul....dan tanpa memikirkan masa depan,gue join zombie sekalian...

adui!!! hampa kerana orang yang hari jadi telah menghilangkan diri entah kemana...berabis sudah kena cari di merata tempat...setiap pelusuk kolej...aie...boleh tahan....hati mcm x senang....mcm ada sesuatu jak akan berlaku...adeh...apa 2????

nah!!...dorank ckp c 'zainal@hidden knife sudah dijumpai...bah,betulkan...mereka membawa sia ketempat yang sa x pecaya c kawan betapuk...mcm ragu2 juga...gue bertindak sebagai orang yang paling belakang...mcm len jak dorang tengok....


matai.....!!!!!!!!
x dapat lari sudah....sebanyak 100 liter air melimpah dan mencurah-curah ke badan dan tubuhku yang x menyambut hari jadi ini....memang mereka mahu menghapuskan status gue yang belum bergelar zombie ini...arh.....

Matilah kamu....mereka ada 9 orang...aku bergerak seorang dengan menyerang mereka...dengan kepantasan ninja assasin..haha...mistake....ustaz menjadi mangsa pertama...diikuti dengan hafiz,bazli....celestine menyusul dan dadyhardafi dengan clifford...hasdie dan herry sedang berkeliaran di luar asrama....matilah kejar nie...tepa2...mistakelah kamu diluar...hasdie dikejar sampai titisan peluh yang terakhir....haha....

masalah betullah kejar budak partner sa 4 x 100 nie...punyalah laju da nie ari...adeh...tepa2 dengan bantuan zombie2 bersatu...hery berjaya disiram,....haha..

penat sudah mencari namun masih tidak dijumpai...mana plak c chel...dia yang paling besar,dia juga pulak yg ilang...aie...penat mencari dan mengantuk...barang belum packing lagi untuk bawa p travelling...baliklah...tiba2...hasdie ketuk pintu...c chel ada sudah dibawah....nah mistake...dia bersembunyi di sebalik kereta2...pandai ko arh chel....haha...mistake 3 baldi membasahi tubuh c chel...haha...welcome 2 the zombie land...haha...ok...ada lagi satu tapi acara akan diteruskan di lundu nanti...kawan2....jaga2.....ok...haha....

2 mrs clarenz(my laptop)...sia terpaksa meninggalkan ko selama 1 minggu...sory..so sory...hehe....

untuk travelling kali ini...buat promosi kesihatan,wlupn nmpk senang tp memang memerlukan communication skill...kawan2...kita buli 2....

bye2 mr blog...nt kita jumpa lg...hehe

Tuesday, April 6, 2010

Disciples songs!..

Adui...jatuh cinta lagi...susah2...nie lah nie...haha...tapi apa salahnya kan...ehe....

eto dia...aku skg btl2 sukakan lagu2 dari kump 'disciples'...kalau dulu 1 jak lagu dorang yang sa taw...lagu 'disaat badai'...skg.....nah ambik ko....byknya lagu dorank yang syok2...adui...minat lagi irama lagu2 mcm nie...rap...luv it...ahakz...

lagu yang paling mantap....

Every man's struggle(sebagai lelaki....haha....)

ku kan menari(mantap..jom dance...)

online(haha...mantap bha nie lagu....)....

maw download suma lagu dorang...luv it man...Arh...

Tuesday, March 30, 2010

Hepy+penat...=Emo skit...ahakz...

Minggu yang memenatkan sebab tpksa study lebih dari yang biasa...huhu....study untuk formatif macam study untuk final...astagih....sengsaranya klu exam dalam 1 hari tu terus 3 paper....sakit bah study...banyak2 subjek...subjek proedur perundangan juga yang paling sakit...buku tebal2....mesti ikut fakta,mahu hafal tafsiran lagi...bagus kalau 1 jak buku yang mahu di hafal..buku2 yang killer lagi 2...contohnya...>

1) kanun acara jenayah
2)akta makana
dan sebagainya...huhu....

sem ini lah paling berat subjek da...ntah kenapa tapi aku rasa x semangat untuk menghabiskan sem ini walaupun hanya tinggal sebulan lagi...huhu....exicted ka????PLA(pusat latihan amali) ...tinggal sebulan lagi habis sudah disini...tunggu PLA lahad datu(hope so...kalau lah...)..malas maw praktikal d kk....walaupun memang syok di sana tapi dengarnya lecturer yang incharge d sana x ok sangat....lahad datu...my first choice....ahakz...

pejam dan celik...sebulan bukan lama sangat..kawan2 seperjuangan selama dua tahun di 'kolej kesihatan awam kuching' bakal ditinggalkan...huhu...kenangan yang ditinggalkan bukan sedikit...tengah menaip pun rasa emo juga sikit ingat masa2 yang dihabiskan bersama...Batch paling sikit bagi 10 pengambilan...43 orang(skg tinggal 41)...banyak suka dan duka yang ditempuhi bersama...paling muda dan menjadi budak jajal d kelas akan memberikan sejuta kenangan yang tetap diingat dalam memori...banyak benda yang di belajar di sini....bukan hanya dari segi kesihatan tapi juga dari persahabatan...sarawak menjadi tempat paling jauh dan paling lama untuk gue dari family...huhu...

kawan2.....tiap kali maw dekat2 sudah habis memang gue ingat lagu yang gue lirik lagu ini....lirik yang dicipta oleh seorang budak perempuan ketika tym 5....kamu tahu ka lagu remaja?....lagu da macam 2 tapi lirik jak lain...

tajuk=kawan
lagu=macam tune lagu remaja

hey kawan,
remeber our memory,
janganlah kau lupakan,kenangan kita.....

ingatlah,
we always together2,
suka duka kita tue,
harungi bersama-sama


cho:
gunakanlah masa yang ada
dengan sebaiknya,bulan depan we never again
together macam ini.....

jadilah kawan yang setia,
pada janji yang terbina,
antara kita....

kita tue,
we always remember this time,
our friendship never end,
forever and ever.....


forever and ever...

lari dari tajuk tapi semua ini ditaip atas kerjasama otak dan minda2 sekalian..haha

Friday, March 26, 2010

Formatif Mode...!

Huadidih....tinggal bisuk sama hari minggu saja sia maw study nga tuus maw exam sudah....huhu...matai....1 hari 3 subjek...x ka sakit 2 nt....tp nie formatif jak nga penting gila babun juga bha bp 15 % dr markah sumatif bha nie...huhu..kuroyon pod kuroyon.....langadon oku nodi hilo kampung...alaid nodi kopio amu nokouli...huhu....siuli oku daa nga aiso timpu2 poh dot muli....anwii noh suti tanaru ti sem...huhu....om pigi kama study oi clarenz...nati ko terpaksa menimbak...haha....exam2...huhu...sandi lagi subjek untuk sem 4 nie...susah2 nogi dii suma...isnin...apa jadual arh...

isnin
Kawalan Penyakit,Promosi kesihatan & Perumahan dan pengurusan Sisa pepejal

selasa
Prosedur Perundangan,Kaedah Penyelidikan & Keselamatan dan Kesihatan Perkerjaan..


Nah itolah...sakit owh...subjek killer mcm besa...perundangan...sakit maw hafal akta ngan seksyen dan peraturan...adedeh...yakin boleh...God always wif me...amen...

Tuesday, March 23, 2010

Janji si labu labi...

cis ko jebat...ko tipu sia idup2...ehe....

mana janji melayu yang kau gtaw 2....bgni kah...ceh...apa barang....

aku x mampu menahan godaan c laptop...klu sa hantar balik sabah nt gila pula sa...hehe...

astaga...miss sumone..who?.....dunknow...ahakz....buli gila nie...haha...wei...formatif lah wei minggu depan...

yang bikin panas...tym2 sa maw tobat nie dr on9...sia pya kwn2,aduina punyalah kuat on9 d klaz....mcm bukan exam saja nie minggu dpan...trus ada lagi 2 yang relex men game on9...sia limpas 1 kali blum lagi datang kejalesan,tp bila sudah 3 kali...aduina mcm sa maw blik jak d bilik maw ambil 2 laptop..pas2 d bilik,c chel....aduina....relex bha men poker(game dlm fesbuk)...nat matai....sungguh kuat godaan itu....trus sia langgar janji si labu labi...huhu...

kesimpulan: janganlah kamu berjanji klu kamu x konfiden,bgus lagi kamu kasi kurang2 saja dulu dr kamu trus buat perubahan drastik....buli membunuh jiwa raggha,bakul,barait..dan sebagainya...


Smlm nga sia kna kol oleh 2 sist d sana uma...c dady sihat sudah...thankz god....
yang x siok nga...dorang sudah buka tagal...adui sia x mensempatkan diri sia nie....xpa..nt sa balik nga....sia d sungai saja...x maw lagi kuar2...haha...mangkali....

trus sia teingat lagu c linda af2...muli kg...haha......sem nie lah butul2 sia x balik...maw lama2 sini sbb last sem kunu...haha...skli skg...nah rasakan....

bukan saja sia ceta 2 nga sia saja2 nie supaya x igt janji si labu labi sa...hehe...umbha...kanou kati...moi po zou jugging diti...alala...ahaid zou noh au mimboos kadazan...aiso gia tambahut do mimboos...dusun noh kivaa doiti....sundung tu okon koh kadazan zou nga koiho kasaii zou moboos om kalati kasaii tokudi...hehe....kamurang faham kaitu....erm...kamu minta ajar yang d sabalah kamu lah klu x fham...ahakz....

Sunday, March 21, 2010

ahad????...knp lah...apa lah ko buat????


minta wex ko: kata beliau dan sia pun membalas...aie ko p chuz ka plak.....:kataku...iya,sa p....
trus dlam aty sia nga 50/50...dia tinggal jalan lg..saya...sudah;ah blum mandi...adui....trus setan pun berkata: alah x pyh p lah...n sia pun mmg kna hasutan setan butul2...sia pun relex saja nie menghadap laptop sedangkan orang lain sedang bersembayang d chuz....


jam 9 c chel(roomateku) p dobi untuk menghantar baju beliau...sia pun cakap sama da b4 da jalan...ehem...chel..ko igt ka apa kita bincang smlam?....dia lupa2 sudah nga sia kasi taw yg kmi mmg maw membersihkan bilik yang bukan macam bilik lagi..haha....trus da bilang jam 10 sa sampai.......trus sa pun kasi ya saja.....

lagu(hp)...sms plak smpai...sapa plak nie....(chel: alah selipar sa koyak...jam 10.30...ok)..nah...ko postpone lagi arh chel...10.30...!!!!mcm x jak gerakan kepulangan c chel nie....arh lantak lah da...sia kc brsih kawasan sa saja lah.....jam 10.45...alah sory lambat(muka bepeluh nie...da jogging kali 2...haha...sory chel...ehe...)...umbha...dgan menggunakan kuasa bulan kami pun stat membersihkan bilik...sia p selongkar kasut yang lama x kana susun...

Sebelum..haha....



selepas..hehe


astaga...banyak juga kasut sa nie...haha....8 pasang bha...pas2 selipar ada 3...adeh....mcm byak plak kaki sa nie...haha.....dengan semangat power rangers 2 kami membersihkan bilik n tym kmi kasi bersih 2 nga sia pasang2 lagu rohani (dari pagi sampai petang...non stop...cramp bha laptop sa...haha....)..itu kunu2 sbb x p smbyg sia buat2 ada juga p sembayang...ehehe...pya lah panat...astaga negara....

samak kan...haha...

selepas ..wakaka...
trus tgah membersih nga sia terpikir nie...sia tingu 2 laptop pas2 sia tingu 2 buku2 sa...2 laptop lah paling kana sayang.....2 buku mcm anak tiri bha...alala....trus sia buat keputusan nga....

laptop kesayangan..hehe...


erm....encek laptop...anda terpaksa di kuarantin untuk 1 minggu...langsung x penggunaan dlm masa tersebut kata suara hati sia yang garang dan garau...haha...trus sia nmpk dia mcm sedih butul nie...sia pujuk2 lah dia....ui...1 minggu saja bha...ok...maw formatif sudah bha....ok...kcian 2 cik2 buku2 x kana tingu...nt sia x dapat kawin plak...ok...sia nampak mcm da setuju juga sama sa...haha....

tanpa membuang masa sia buat keja yang memang sia jak buli buat...kasi bersih kipas...kipas pun keberatan sudah nie...haha...x kna kc bersih...ehe....sia jak yg ble buat sbb klu c chel yg buat mmg pksa cari meja dan kerusi yang sangat kuat...di bilik lagi yang teda benda2 mcm 2...hehe...sakit leher nie...astaga....ahakz...

ada juga 3 jam sa kc bersih bilik...huhu...c chel awal siap bp dia x buat perubahan tempat dan sebagainya...ahakz...sia smpat lg minta puji...haha....

tgah membersih...sia jumpa buku pasal bola sa ngan poster...trus nie berpikir...klu sa lekat nie cristiano ronaldo sama fernando torres d bilik mst mantap tapi sayang bp sia maw balik sbah sudah...tggal 1 bulan lbih lagi sini...ahakz....lpas sia habis susun dan kasi bersih,adjust suma...yes siap suadh...nah kan cantik sudah nie bilik...kipas pun kuat sudah pusing...tapi skg pantang nie kipas...ARH!!!!...sia kana selsema....malar bha maw kuar 2 cecair yang x bertauliah...adedeh....pksa juga tggu 2 minggu bp tym 2 bru sembuh jadi masih ada 12 hari lagi untuk menahan cecair yang x berhemah nie kuar.....tido pun susah...god bless me...huhu...
haha...bula...bula...bula..hehe...

lpas kasi bersih bilik sia buat ini...haha..smat juga kan..haha

Friday, March 19, 2010

Sit up...?????

om iya lah....ahakz......Sit up????...apa lah kunu 2???.....haha....nie larh nie misi mustahil gue...haha....bukan sebab apa tp saja maw try2...haha...


Ceta bermula...ahakz.....Sit up sebanyak 30 kali mula2 pas2 skg mst 100 kali...haha....buli kha 2?...ntah lah...mna ku taw....ahakz....maw kasi tagap badan mcm 2 Ciristianuu runalduuu...wakaka....minat kha nogi sama da...ahakz...dan sia taw ada juga yg ikut2 sia buat...ehe....terutamanya kump "chaiyo"...haha.....pelik tapi benar...
30@100 dan 2 kali sehari....bolehkah?








buli bha kan....haha





kanapa lah kau tagap.....ahakz....

Friday, March 12, 2010

Futsal week....lord bless me...amen...


adui...futsal...futsal...futsal.....


ntah ada lagi kha benda yang maw d buat selain futsal...petang nie lawan team pka 5...besok lawan junior dkp 13...lpas 2 lusa men lawan pka 6....adui...

sia tanya dii sama diri sia sendiri nga sandi bha jawapan dia...kurang ajar nie bukan dia sapot sia...kana kutuk ada lah...huhu...'ko nie bising betul cakap pasal futsal,penat,sakit kaki,sakit tangan...ko kan suka betul men futsal...kata clarenz setan...

si 'clarenz angel"menjawab: iya lah...betul lah sia suka betul sama futsal tapi nie TERLAMPAU sudah betul pack nie...x rehat...lpas klas men futsal...n]bangun pagi men futsal...lusa...lpas dr gereja men futsal...ada rehat lagi kha 2...kata beliau....

clarenz setan: alah sikit saja pun 2...ko kan hebat...ko ckp kau champin...mana sudah suma 2....

clarenz angel: ya...cristiano ronaldo pun men bola tournament...1 kali 1 minggu saja...dorank lagi hebat...

clarenz setan: 2 dorank...ko lagi champin...

clarenz angel: ya champin larh nie...tangan sudah balut...kaki pun sudah balut...apa lagi...maw jadi mumia dulu bru stop men....come on...study lagi penting bha....last sem tapi banyak main...mcm lah maw idup klu bgtu....nyah ko setan...arh....









arh...minggu yang sangat memenatkan.....mandi ngan bola futsal...sup ayam futsal....baju futsal...katil futsal....arh.......gila2....ntah bila lah maw ingat tuhan klu gitu....nasib saja tuhan selalu ingat sia....god bless me owez....diriku ini selalu membelakangkan kau tetapi aku tahu dan pasti yang kau tidak akan pernah meninggalkan diriku ini...buli kah sia lari dr suma ini????

mustahil dapat kan....apapun hadapi dengan senyuman.....semua yang terjadi biar terjadi....klu ini rencana tuhan untuk saya...saya terima dengan senang hati....betul kah???....dunknow...god know everything's....tinggal 1 bulan lebih lagi disini.....sabar clarenz....x juga lari 2 sabah 2...x juga kna kasi pindah 2...haha....






arinie memang tekejut betul...sia kana add oleh mum x-gf sia...trus sia blank n teingat ceta gue yang tym skul menengah...pompuan yang sia betul2 x boleh lupa...iaitu mum x-gf sia...sebab dia penah sound sia ngan kata2 yang x sepatutnya seorang IBU katakan kepada seseorang walaupun bukan anaknya....trauma untuk kapel sebab takut jumpa mum orang yang cam2...huhu...sia tima juga request dia utk jadi fren sia d fesbuk wlupn sia x rela tapi mungkin tuhan maw kami berbaik...hehe...pompuan yang sia rasa telah menjatuhkan maruah kaum ibu...kenapa?...sebab hanya saya fom 5 tym 2 n anak dia fom 4 pastu dia membuat pandangan 'negatif'...arh...sia x suka kna ckp bgtu...tuhan...sia x taw apa yang ada dalam fikiran sia....mungkin lpas sia publish n sia baca balik nie post..kompom sia x mengaku nie saya yang tulis tapi sia x maw padam bp sia hanya perlukan tempat untuk meluahkan apa yang sia rasa skg...sia x peduli apa orang cakap....Tuhan...pada ketika ini,kau berkatilah orang yang bergelar ibu itu tuhan...dia mungkin cuma melindungi anaknya sahaja tanpa sedar dia telah melakukan kesalahan yang saya x boleh lupakan sampai sekarang...bukan pintu hatiku ya tuhan untuk memaafi kesalahannya...ku tau kaulah sumber segala kedamaian di bumi dan di surga tuhan...thankz lord...luv u father...


Tuesday, March 9, 2010

Story Of my Life!!


Kemungkinan (kunun2 kana interview...)

Urang 1= kinapa dii kunu ko tulis nie ko pya kisah idup d sini..,bukan siok pun

Aku= erm..sia suka2 saja baini..biar x siok nga sa maw juga tulis..

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Urank 2= ko maw minta puji kaini????

Saya= x larh bha sia minta puji nga klu ada yang sudi2...bgus kamu sponser beras 10 kilo larh..

------------------------------------------------------------------------------------------------

urank 3= x pun siok nie ko pya story moli nie....

yoho= buli kha sia tanya sama ko...dr td saya saja kana tanya...

urank2= buli bha kalaw kauu...

Clarenz@aku@saya@ yoho= kenapa bha kamu sibuk pasal sia pya story nie...bukan sia suruh kamu basa pun...kurang kha baras d ruma kamu klu sia tulis sia pya story????!!( marah sambil senyum)

urank2= siou2...nt kami blnja ko(teda2 nie)...haha...

____________________________________________________________________
Itz My Life!!

Nama sia yang butul2 nga Calarence mozes...sia kana lahir sana rumah( bukan sana hospital..jauh butul dr kg sampai x sampat kana hantar...hehe)..Sia ada 7 urank adik beradik n sia nopo nga anak yang ke6...second last tp setelah adik sia kana ambil oleh kuzie sia sbb dia x anak( sia butul x suka bp sia x adik,x maw d marah...sia saja kana..paling kici kan..hehe) turus sia mengambil alih takhta sebagai anak bongsu..( Terstak sekejap-kwn sia dtg p bilik...pas2 kmi baca lawak di blog urang nga barabis lagi kmi ktwa...yang beguling-guling)...Kg sia =kaiduan kinarut papar sabah!!...smat kan nma kg sia...haha...sia pya tahap pendidikan sama tahap kejajalan yg kici2 lagi nga kurang sabap nga kami pya kg kira ulu2 (klu dulu larh)...rumah kwan pun jauh2...Tadika??...x bha sia masuk tadika...6 taun lagi nga sia masuk sudah darjah 1...jadi 2 taun larh sia Darjah 1..hehe....abis sikul rendah( memang rendah 2 sikul kami...langsung x tingkat2 poh...haha)..sia masuk sana majakir n fom 2 sia pindah tmpat kakak sa d kuala penyu n sia pindah lagi yang fom 3 sana smk kinarut( knp?...mna ku taw)...haha...


Tym taun 6...haha..



(my taiko...dady sia)
( Mummy sia..selalu nie kc manja sia...haha...bongsu2...ehe..)




(Fom 3??)



fom 4...


jajal nie x pndai bljar....
sia yg tym sikul di kinarut nga alim2 lgi yg bru masuk...bila sudah lama2 ckit...byk sudah sia taw...contoh...MONIGUP!!...perangai buruk sia...haha...sampat lagi sa kdptan nie 2 minggu b4 spm...sikit lagi kana buang ostel...jajal kan...hehe...
Fom 4...



Fom 5



Dorank sllu blnja sia...hehe..



lpas fom 5 nga sia masuk PLKN....arh!!! butak...i hate that situation...!...sia butul2 x dpt idup klu x panjang rambut sia n sa x suka kawat!!...knp?...sbb sia x suka larh...hehe...apa buli buat....kan...masuk plkn n then tiba2 tym plkn sia kna pggl p interview...Spa 8( kamu taw kaitu...hehe)..surat dia mungkin mcm nie tp sia lupa2 sudah.....

Tahniah..anda layak untuk temuduga bagi jawatan penolong pegawai kesihatan persekitaran....

trus sia bepikir nie...sia apply2 saja gia dulu om sia x taw apa...wujud kha nie karaja??....tp sia p juga sbb mum sia ambil gia sia sana kem plkn tanaki tambunan.....2 jam dr tambunan bru sampai d uma...panat eh...urank tingu2 sia balik...uncle sa tegur sa...(ahhahaha...butak sudah ko lut)...cis silaka...haha...mengejek bha c angkol...arh x suka...sia maw bekurung...haha...bisuk maw interview sudah...apa lah maw ckp 2 nt...???
sist sia bg sia 2 snrai menteri dlm malaysia,kesihatan sama sabah punya...gila(mana sia dpt hafal nie...)..sia kc senang2 saja hati dorank om sa bwa saja dii..hehe..pdhal sia x tingu pun...hehe...

Huaaa...mangun2....mum p katuk 2 pintu bilik...arh...mcm mlas maw p nie...tp sia p juga...dgan baju plkn yg smat 2...sia jalan p likas...smpai d sana turs dorank kc tinggal sia sana...xpa bha...basar sudah bha dia 2( mungkin larh dorank fikir mcm nie...hee...)skli masuk jak...alala lambat sudah sa...sa msuk jak trus sia p bilik exam( x juga susa bha exam da bp psal ko pya hobi sama cita2 saja...)...abis jak...bha...sia kana interview sama 2 urank nie...dua2 pompuan...dialog dia lebih kurang mcm nie...mungkin larh

Tukang interview= apa yang ko taw pasal nie jawatan???

sia= erm bagi sia nie jawatan tentang mcm mna kita menjaga kebersihan persekitaran kita,sbgai contoh- kk adalah ibu kota bagi negeri sabah tapi bukannya bersih sangat...(sia timbak2 saja)...haha..pdhal jauh bha lari jwpan..haha...

kelentong punya kelentong...habis...nah balik tambunan sudah balik...sblum tambunan kami singgah d penampang dulu...ada larh satu kejadian yang sia butul2 x buli lupa...

tengah sia bejalan-jalan d penampang dgan baju plkn yang smat butul...sia kna tegur oleh saturang sumandak....

sumandak: bang(adedeh...skema juga...haha)...abang knal si urank( sia lupa nma yg dia sebut)...
sia= alah x owh( muka blank nie)...kenapa?...
sumandak= dia pun mcm abang juga...posmen....
sia= owh...x owh..( sia jalan ngan sakit aty nie...posmen???...plkn baini...)...adui...


Plkn Fighter..(alpha company)



BOTAK!!!!...arh...punk not dead..haha..



abis d plkn then sia msuk lower 6 d sikul lama...smk kinarut...x minat sudah bha sia study nga burink bha d uma jadi sia p juga larh sambil tunggu kolej or mana2 kha...

dlam klas MUET(klas sia paling x suka sbb bi sia hancur)...
ngam2 sia ada bawa hp...bzzzz.....bzzzzz(vrbrte...ngam kaitu?)...sia pun sambut saja ngan muka sia ampai d meja takut kan nmpak 2 teacher kami....hello...can i speak 2 mr calarence..bha dia ckp english...matai...sia timbak2 saja nga ngam juga kunu nie...

YAHUUU!....sia dapat spa 8...gila...mcm x picaya nie...butul2 x picaya...haha...bye2 smk kinarut...hehe...sia 1st tym naik kapal..haha...p sarawak...jakun nie...haha...

smpai d sarawak...kna orentasi 1 minggu...gila...tahan aty jak nasib besa sudah ngan plkn...jga kmu senior2...sia pukul kamu nanti...haha...abis orentasi...

nah..kami badge paling sikit setakat ini d kolej kesihatan awam kuching...43 urank saja...haha...




Mati larh orentasi..




lecturer paling spoting...miss lidya( ranau mari)




Badgemate ku


Kolej team

Crew wings


sem 2...2009..










skg maw dkt dua taun sudah d sini...banyak kenangan yang uda terhasil(skema juga)...Perubahan terbesar dlm idup sia butul di sini larh...perkara yang sia bangga..sia dapat berhenti SMOKE di sini...THANKZ GOD....i gonna miss this place...wlupn kdg2 byk tekanan tp klu fikir balik nga itulah manusia...x lari dr masalah...x mungkin x tekanan iidup...kan...hehe....mungkin larh....19 taun 3 bulan...thats my life...panjang bha nie tp dipendekkan...byak ceta yang sia skip...panjang butul...hehe...Dkp 11/08...wha...hehe..

Thankz god...19 Taun 3 bulan sudah sia idup di dunia...basar sudah...maw balas jasa diurank lagi....thankz 4 my family...

P/s tenkiu kerana baca nie story....hehe...x syok tp ntah..haha...blank nie...ehe....

Sunday, March 7, 2010

Hujan + burink= Blank...!!

Keburingan melanda membuat diriku kembali menambah karangan dlm blog tersintaku ini..haha...C chel ilang sudah..haha....saturang lg sia d sini...pa maw wat arh?....STUDY?...lngsung x mud maw study nie...nt klu sia buka buku nga awal nt sia tidur...adeh....(perenggan baru..haha)

Muvee?...pa muvie yg syok n ada di sini arh...hujan melanda lagi nie...kesajukkan larh sia nie malam...hehe...sia tingu sana tingkap nga...adeh...galap gelita dunia batinku...haha....terpikir juga maw mengedit nga...doi...malas maw pilih2 lagi pctre...ada2 juga sia edit td ptg....kemalasan sudah dii...x taw larh klu tiba2 datang balik mud sa...ahakz....nah terstak nie tiba2...blank gila babi btul...babi pun x pernah mcm nie...ahakz...pa maw sakap arh...ehe....erm...kita ceta psal sia p chuz td larh....







Tersebutlarh kisah......gue tidur jam 4 sudah pagi td...sabap tingu bola...nasip manutd manang juga...ehe..blum lagi jam 8 sudah sia bangun....aie...hehe....smgat juga...haha...skli lyan fb bha pulak...maw 8 lbih sudah nah x pergerakan maw p mandi sbb nga sia taw kawan sia yg saturang 2 mmg lmbt bgun ckit 2...ehe...skli...pintu bilik diketuk....hati berdebar-debar...siapakah gerangan?...ITUS?????...awal juga ko arinie...sia bulum mandi lagi...sia p sana bilik c herry nga,dia pun blum bgun...haha....xpa larh tus...ko lg yg tnggu kami..ehe...siap mandi n bersolek(bersolek????)...haha...x larh bha...kami pun berjalan larh p tampat 2 bus berhenti..hehe...tp bru kami kuar dr kolej limpas pula saturang yang dikenali..alah husband kak LIZA bha pula....astaga...dia kasi tumpang p chuz...nah jimat 1.50...hehe...skli lambt pula sampai d chuz...x tmpt duduk..adeh...mcm nie...kaki pun sakit...skli tgah kontrol hensem smbil brdri wlupn x hensem..haha...sia kna bg tmpt oleh lelaki gemuk(astaga,smpt lg bha mengumpat...sudahlah kna kcian)..hehe....sia pun duduk larh...sia duduk pun d ujung2 sudah nie...adeh...maw tejatuh sudah nga sia kontrol2 saja...hehe...skli maw hbis sudah nga sia kana interview nie...sikit lg sia ckp..alah blum hbis lg smbyg nie...hehe...nga x larh sia ckp g2...dia tnya sia dr mana,bljar d mana n last skli bru dia tnya nama sia...nama 2 urank JOSEPH...sia igt cincai2 tu urank... taw2...(sia penah keja d sabah,6 tahun sia d sana....sa keja d jabatan menteri)..adeh...nah...haha...siou bang...ehe...lpas blik dr chuz nga trus p makan...apa lagi balik larh...smpai d bilik x juga mngntuk...hehe...aie...lbih sudah kha karangan sia nie....xpa lbih tp yang pasti tatap lari tajuk..hehe....

Saturday, March 6, 2010

kegambaran yang Keditan!

Bha...cuti pun bermula...1st day holiday nie bulum rasa2 lagi nga x taw larh hari isnin...bisuk ok lagi sabap nga ada tampat maw pigi...ya p church...butul2...hehe...dgn kwan 2 urank ranau 2 sia p nie...hehe...ckp psal 2 budak ranau nga diurank bckp dusun nie sllu...jales kunu sia nga mcm juga klu sia ckp nga kompom...(hah????)..nah itulah ayat paling selalu diurank ckp...sama2 urank dusun..sama2 sampin nga x sama daerah jadi x dpt larh sia sakap dusun...sakap nga sikit2 noh..ehe...xpa yg pntg sia dusun...bangga bha nie...(sambil naik kerusi tp tgan mc lg menaip)...haha...


nah lari tajuk sudah...klu kna check ole 2 sigu BM tym sia fom5 nie kompom kana suru ambil balik spm utk BM saja...hehe..."lain tajuk tp lain isi..x nogi di ucapan alu-aluan"...mungkin larh dia sakap g2...hehe...tym cuti nie...x maw wat..sia sllu saturang nie d bilik...picaya larh...c chel(roomate dr sem 1 smpai sem 4)?...mna dia tahan 2...jadi..sia cuba2 study larh nie...hehe...btul kaitu?..haha...butul sigu...klu x pun sia edit gambar sia 2...ehe...mangsa gambar sia edit td nga 2 d bwah...hehe...x santik nga sia suka...hehe...temuntah-muntah larh sia edit pctre nie tym cuti...



dii pandai study2 nie manusia(aku bha)...aiya...sudah larh manyak butul 2 aktvt sukan-menyukan d KULEJ...adeh...mntg2 kolej kesihatan jd sukan pun banyak supaya banyak sihat lpas 2 bila dlm klaz suma mengantuk sabap nga panat gea...kan...kan...x bha yang sukung...suma sudah tidur..hehe...Bha tym2 cuti nga teingat kama nie sama family sana rumah...mcm diurank skg arh...c 'dady' sudah sihat kaitu...?...maw daa pulang nga sem nie butul2 larh banyak guna duit...klu bukan psal sukan nga mst bli jersi larh....baju koprat larh...mantang2 last sem sudah d sini nga barabis nogi dii diurank bili baju...kenangan kaitu?....jangan bilang TIDAK...hehe...sem nie saja ...ada sudah kanto 5,6 helai baju untuk kelas 2 kana bili...HOY...banyak juga...nt yg 1 bulan last(bulan 4)...mst diurank maw bili lg 2...kan..kan..hehe...aie x ku sadar...panjang juga nie tp tatap gagal larh...karangan lari tajuk butul..hehe...


C TARAP A.K.A TIMADANG

assigment ngam2 x tym cuti(padahal lupa ada @ x nga sia rasa hbis sudah kna hntar...)..hehe...FORMATIF!!!!!...nah ambil ko ayat keramat...29/03 kama 2...x lama lg...x nogi


p/s karangan lari tajuk sila jumpa sigu untuk kana cuci telinga dan kaunseling(klu 2 bekas cikgu kami nmpak larh)...hehe...

Thursday, March 4, 2010

on9!

Tahukah saudara dan saudari bahawa fesbuk dapat melalaikan anda...haha...tembirank bha....gila butul..kegilaan sma fesbuk makin menjadi...nasib podi buli lg ditahan tp picaya larh kama yang klu kmu mmg ada burudband n laptop sendiri...kompom...fesbuk larh paling penting d dunia...hehe...butul kama nie...sia butul2 addict sma fesbuk nga sia tanamkan tekad(semangat nie menaip sambil berdiri...haha) utk mengurangkan masa on9 sia kpd tym petang sahaja iaitu jam 5 petang...x taw larh klu buli tahan...haha..maw exam(formatif) kha nogi...adeh...jgan larh kama kmu cuba2...lapar pun lupa kama 2...hehe...nga klu sia klu mmg lpar x dpt than sudah larh kunu...ehe..Fakta kama nie...butul...ehe...doi...sa byk tym yg x d isi bha kunu pdhal x study nie...ehe...last sem sudah kunu daa d sini b4 p PLA(pusat latihan amali).....bha cuti kha nogi nt next week...x taw larh apa maw buat nie tym suti...ngaso nogi dii tusin...nunu mala maan diti..miagal poh mulau kanto hiti songulun poh hiti bilik nung mamanau ilo tambalutku...moi kaka yalo hilo sibu..ogumu gia tusin dau yoh..ehe...Mumbal poh mah cuti tii nga angatan noh kagu dii otus om iih herry moi intong 'wayang'...bha...amahal nogi dii rii...ogumu poh kagu okito...ehe..adeh terdusun bha...lama sudah x sakap dusun...ada daa kwn ckp nga urank ranau...x suma sama nie...klu sia sakap nga tetiba diurank blank...janggal nogi dii sakap...ehe...


Bha....sia upload larh kunu video yang kami manang 4 x 1oo peringkat kesihatan negeri sarawak 2...ehe...x juga daa laju nga sukup2 noh dapat numbul 1....masa pun kunu2 45.7 s...jauh bha klu jumpa yng mmg laju2 kan..ehe...kano mah dii intangai....nga sia kasi introduce dulu sia punya kawan2@perlari2 nie...ehe....=>


1st) azizi jamli(kota belud sabah)90
2nd) clarenz mozes,sia kunu( papar sabah)90
3rd) herry george(ranau,sabah)90
4th) errol david (tambunan,sabah) 89..


video

buli larh ckit2 kan..hehe...

Tuesday, March 2, 2010

Futsal...

Kepenatan bha...adeh...sandi2....Sakit pinggang lg nie...bulum lagi kawin sudah sakit2 pingang..haha...2 dad sa sllu ckp 2...ehe...disebalik pengeditan pctre nie timbul kemalasan yang sangat2 tinggi mcm gunung kinabalu....klu kwan sa urank ranau bca nie mst da ktwa n mengomen.."smart owh penggunaan ayat ko"...memang itu kata beliau 2 nanti...ehe...jan larh ko p baca arh..hehe..wha maw tgk "legion"...ahakz...kwn sa c Euvane dtg memberikan muvee yg sia rasa siok butul...nah kemalasan larh mengupdate blog nie....ehe...sia rasa minggu nie keburingan sia butul2 sampai di kemuncak gunung sudah owh...wakaka...adeh...tingu nga byak sudah sia merapik sini..bgus klu siok nie merapik suka aty,suka badan...ahakz...kesedaran tahap tinggi kaitu...biarlah x yg p baca...nt klu sa bca blik nga ktwa mcm gila juga nie...hehe...bha...koni...



HAHA...sia ktwa bha nmpk nie pctre...hensem kah nogi..haha....maw tingu legion dulu tapi sa tingu kah nogi futsal tajuk sia td jadi sa ceta dului yang kami menang sama seri satu kali td...ada juga dii kunu gol sa...haha...tembirank kan..ehe..bha...

Sunday, February 28, 2010

Thatz me...ahakz...

Misi Mustahil....HAHAHA....picaya atau tidak...sia kunu2 dalam misi untuk mengurangkan masa on9 gue...ahakz....nie larh nie keja p bili 2 burudband...tingu...astaga....tapi dalam keburukan tatap ada kebaikkan....kan...kan...ehe....tym sa bili nie burudband mmg x lain dan x bukan fesbuk saja di dlam hati sama 2 game Fantasy premier league...nah rasain lu....ahakz....study pun dilupakan tapi dalam ketidakstudyan 2 pun ada benda buruk iaitu tabiat yang susah butul maw kana buang...Bersigup a.k.a smoke...stat dr sa ikut 2 kem pembangunan rohani iaitu 18 oct 2009 smpi skg sia x bersigup sudah....thankz god.....bukan sbab burudband saja bha 2...klu dulu asal terhidu 2 sigup...nah mimang mencari butul...mcm x buli larh idup klu x sigup...skg kunu mcm tembirank nie...adui...bongo2...asal sia terhidu nga trus kunu tutp idung...x tahan kunu...haha...sakit2...balik kpd ceta gue yg tadi nga skg 1 bulan lg maw FORMATIF...nah nota,1 pun bulum lagi kana basa...astaga...nokuro mala 2 amu mambasa..klu 2 mum sa taw sa x balajar d sini kompom kna cuci sudah....



ckp psal 1 bulan...nah skg 1.3.2010...astaga x duit sudah kama nie...cukup lagi kaitu duit sia 2....odoi...matai....x nogi dii tampat maw tanam padi sini klu x banyak sudah kami punya sayur2 sama padi kami sini..ahakz...come on clarenz...balajar kama..last sem sudah ko d sini nie...aiseh...semangat kunu 2..sama juga mcm c nisa ckp 2 hangat2 tai ayam butul tapi klu sajuk buli bha kasi panas balik klu maw hangat balik...ahakz...kada kama...menerbalikkan fakta kunu...odoi lambat butul kama d sini nie..bulan 5 kama nie bru kuar dr sini..ahakz....






nah sikarang nga sa punya tabiat nga mengedit gambal kaka kunu...ehe...gial addict butul nie....klu buli sa kc hensem 2 taki sia nga sa cuba juga da....ahakz...nasib poh x buli....hehe...

Friday, February 26, 2010

Burink...Boring...buwink...be wink...hehe...



Wha...hari ini dalam sejarah...satu hari aku teda kuar bilik....kemalasan membelenggu diriku untuk keluar...bukan saja kemalasan tetapi ketiadaan idea untuk pigi mana n x kawan untuk berjalan....semalam mmg syok bp wlupun kalah main futsal setelah "terkandas " di peringkat suku akhir tetapi champion futsal adalah junior2ku iaitu PKA6...dan mereka telah membuat keputusan untuk membelanja senior2 mereka ini...wakaka....duit kemenangan sebanyak 500...w.o.w banyak 2...makan bha kami sana B.D.C smlam...adedeh...pya larh kenyang....habis bha dorank punya duit kemenangan...ahakz....tapi itu ceta kemarin....hari ini...nah ambik ko...saturang lagi sa d bilik....adeh...kwan suma jalan...dorank ikut 2 tournament badminton...malas bha sa men...tangan masih sakit,kaki pun sakit,badan sakit...suma sakit termasuk larh sakit hati...haha....dari pagi lagi layan fb...burinknya....trus berfikir"bgus update blog dlu"...hehe...maw tidur juga tapi td jam 10 bru bangun...x dapat uda tido balik....ehe....tgah2 update blog nie...datang idea mencurah-curah...haha...mangkali....bha....bha...ujan...nah...klu line wat problm nie pksa menyibukkan diri larh nie....tgah jual ubat nie pun sempat lg bha disconnect..wakaka...maw mencari blog sapa2 bha nie untuk dibaca...x juga burink....klu sa kuar bilik pun berfikir juga nie....adeh maw p mana...haha...roomate pun kuar p bandar...membawa juga da td tapi kemalasan tahap dewa dan gaban nie telah membuat untuk diriku mengatakan" malas sa p chel"...ahakz....skli skg...nah rasa ko....macam babun jak saturang....nie klu sa teriak2 nie kompom kna suruh pindah d sblah kolej...wakaka...sa mengalimkan diri jak skg nie...dgr lgu rohani utk kc ilang boring....ehe...bha...smpt lagi sa minta puji nie...jersi sudah siap...dengan harga 48 rgt...wha punya "santik"...gila...ehe....adidas lg 2...kehhoy...

Wednesday, February 24, 2010

Assigment...


Jam 12 tepat...Yess!!..haha...aku berjaya mengatasi kemalasan untuk menyiapkan assigment yang telah tertunggak untuk disiapkan selama 2 minggu..astaga...Nokuro mala yokoyu tuh ongokodou ngoii tulu..apatai oku poh nga ingaa poh mintong dikoyu..haha...teingat sekajap lagu tiwas...Kotoh...ehe...Sambil membuat assigment,gue buka blog untuk dengar lagu n makan mee hon yang saudara LIM tapau td...ehe...minggu nie malas pula maw makan d cafe kalau petang...adeh...adalah yg makin kurus mcm isap gam nie...ehe..tym2 bz wat assigment 2 tetiba plak kna Kol...arh harh ITOLAH...my dad kol...How are u dad?....nah hepy nie dgar suara da....ceta pya ceta tetiba putus plak...adui...what happen...???..mst da hbis kdt...sa maw kol tp kdt pun kurang menarik untuk meng"kol" nie...tp xpa larh...besok mst da kol balik 2....mum ckp da ok sudah n tym dgr suara da td pn mcm da ok sudah...thank u god...

Maw tido awal larh mlm nie...nt tetiba plak mcm mlam smlm x dpt tido kan...Ehe...

Tuesday, February 23, 2010

Sukan olahraga!

Sukan medical sarawak....nie larh yang ditunggu...lama sudah betul x bersukan...trus berfikir bha...( erm dpt lg kha lari nie?)...wakaka...Tym pemilihan utk wakil kolej 2 mmg ok larh juga tp kali ini sa mengambil keputusan untuk mengubah acara dan cuba acara yang saya x pernah ambil selain dr peringkat rumah sukan...hehe...Lompat tinggi merupakan acara fevret tapi sayangnya terpaksa mengambil acara lain kerana ketiadaan wakil iaitu Lompat kijang...adui...sa btl2 x maw nie acara....sa x minat langsung...odoi...tapi sa mengambil keputusan untuk bertanding dalam acara 100 meter...tetapi sa hanya wakil kolej dalam acara lompat jauh,lompat kijang ngan 4 x 100m...maksimum sudah tu 3 acara...Akhirnya hari yang ditunggu tiba juga...ehe...sa cuma sasarkan pingat emas dlm acara 4 x 100 sebab bagi lompat jauh..partnerku melumpat 2 bha...wakil malaysia sukan sea...jarak lompatan the best da 7.25...gila...sa cuma target pingat perak...hehe...





Nah inilah lawan sebenar...gila punya larh tinggi...hak3...sandi2...hehe...tapi bangga juga larh bp kalah juga da ngan sa....ehe......

Berkat latihan dan tunjuk ajar dari c errol sa dpt juga buat yg lompatan emas...hehe...c errol sakit kaki tym melompat nie....sakit2 kaki pun dapat juga da wat lompatan gangsa....bhya bha nie budak.....



Emas menjadi milikku dengan lompatan sejauh 5.86m...wakaka...pya larh dekat....hehe...cukup larh untuk pingat emas....mungkin memang nasib bha...hehe...
Sa rasa memang c errol hampa bp acra da x dpat emas...kaki da bha...klu x mungkin pecah sudah rekod KKM...


(hery,azizi,sir nizan,gue,azizi,hairwan,errol,ajk2...ehe)

Team gue untuk 4 x 100 meter....azizi,gue,herry,errol...we break the record...wakaka...bangga juga larh ckit...hehe...4.57s...ok larh kn...hehe...team kedua kkak dapat second place....ok juga bha dorank....
Dengan semangat kami semua,akhirnya kami memenangi johan keseluruhan untuk medical sarawak...hehe...w.o.w kan...TERENGGANU?...erm blum taw lg bha terpilih...ehe...klu terpilih pun berfikir juga sbb doi x cuti bha...lpas exam trus latihan pusat n jalan p terengganu...sa maw kaamatan juga bha...kan...